3- آنچه که باید پس از برگزیدن ERP انتظار داشت
4- چگونگه یک سیستم ERP را انتخاب نمائیم
در حالیکه گروهی از اندیشمندان، پایان دوران ERP را پیش بینی کرده بودند، TEC براساس یافته هائی که برگرفته از تحقیقات گسترده ونتایج حاصل از گرایشات و تمایلات تعداد زیادی از شرکتهائی بود که بعنوان نمونه مطالعاتی انتخاب شده بودند، نتایجی متناقض با این نظر و بشرح زیر را ارائه نمود:
· ERP بعنوان ستون اطلاعاتی سازمانهای تولیدی عصر حاضر باقی می ماند. وانگهی، بدون شک سیستمهای ERP امروزی میبایست بیش از فرآیندهای سنتی ای که در درون دیوارهای سازمان محصور هستند، مورد توجه و اشاره قرار گیرند.
· هنوز تعداد کثیری از شرکتها همچنان کارهایشان را با سیستمهای اطلاعاتی جزیره ای موروثیMRP، منابع انسانی ویا حسابداری اداره میکنند. بویژه، این مسئله در سازمانهای کوچک تا متوسط (SME) غیر متمرکز بوفور به چشم میخورد.
علاوه بر این، با وجود در دسترس بودن انبوهی از نتایج منتشره از تحقیقات، دانش عمومی در زمینه خصوصیات ERP و شاخه پیاده سازی آن، بسیار اندک میباشد. منظور ما در این مقاله، آماده سازی مطالب مختصری است تا بعنوان مرجعی برایERP بتواند راهنمای آنانی باشد که نیازمند اینگونه اطلاعات میباشند.
2- مروری سریع بر ERP
Enterprise Resources Planning) ERP) مرحله نهائی سیرتکامل تکنیکهای مدیریت تجاری و فناوری اطلاعات در چهل ساله اخیر است. تا اواسط دهه 1960، متولیان و صاحبان کسب و کار مجبور به اعتماد به مفاهیم مدیریت کالای سنتی بوده، در میان ایشان اصطلاحاتی همچون نقطه سفارش مجدد (Reorder Point ? ROP)، مقدار اقتصادی سفارش (Economic Order Quantity ? EOQ) و ... رایج و شناخته شده بود. مرحله بعدی سیر تکاملی، Material Requirements Planning (MRP)، در دهه 1970 ایجاد گردید. این سیستمها از لیست مواد و قطعات استفاده نموده، اطلاعات انبار و برنامه ریزی کلی تولید (MPS) را بمنظور محاسبه دوره های زمانی، نیاز به مواد و ارائه پیشنهاداتی بمنظور آزادسازی موجودیهای مواد و یا برنامه ریزی مجدد سفارش آن بکار میگرفتند.
در دهه 1980، مفهوم Manufacturing Resources Planning (MRP-II) استنتاجی بود که از توسعه و گسترش MRP و از طریق یکپارچه سازی دیگر منابع شرکتهای تولیدی، بویژه در اجزائی همچون کنترل کارگاهی، حسابداری و توزیع بوجود آمد. در اوایل دهه 1990، MRP-II بسط بیشتری یافت تا بتواند فضاهای دیگری نظیر عملیات مهندسی، مالی، منابع انسانی، مدیریت پروژه و غیره را نیز پوشانده، در برگیرنده کلیه فعالیتهای درونی هر تجارت عظیم (نه تنها شرکتهای تولیدی) باشد. از اینرو، کلمه اختصاری جدید ERP رقم زده شد تا بازتابی بر این حقیقت باشد که این سیستمهای کامپیوتری جدید تکامل یافته نسل پیشین خود یعنی سیستمهای انبارداری و حسابداری صنعتی می باشند.
ERP، نسل حاضر از سیستمهای برنامه ریزی منابع میباشد که جزایر اطلاعاتی را با یک راه حل نرم افزاری جامع جایگزین نموده، تمامی توابع کاربردی سیستمهای مدیریت کلان سنتی را بصورت یکپارچه در بردارد. بعبارتی ساده تر، سیستمهای ERP از تکنولوژی بانکهای اطلاعاتی و رابط کاربر مشترک جهت کنترل کلیه اطلاعات مرتبط حول محور کسب و کار یک شرکت استفاده می نماید. ERPبه موازات کاربردی بودن برای تشکیلات اقتصادی و مدیریت زنجیره تامین (Supply Chain Management) ، نوعاً از تکنولوژی Client/Server و اخیراً از Internet Computing Architecture ?ICA، بانکهای اطلاعاتی رابطه ای، و سیستم عامل های Unix، Windows NT، AS/400 یا حتی Mainframeها نیز بطور کامل و به خوبی پشتیبانی می نماید.